INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

INSTITUTUL ROMÂN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVĂ organizează grupuri de formare în Psihoterapie Integrativă

Date de contact pentru informații despre activitatile IRPI, Comunitatea Psihoterapeuților Integrativi - România, Formare Profesională în Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică, Editura IRPI, Cercetare, Proiecte, Practică în Psihologie Clinică și Psihoterapie pentru studenți și practicieni în supervizare, alte activități IRPI:

email: contact@irpi.ro, tel.0743557400

 

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

Selectie rapida

Alfred Adler

Feb012014
PDFImprimareEmail

6-adler

 

  Alfred Adler s-a născut pe7 februarie 1870 in Mariahilfer Straße,  Rudolfsheim, un loc în apropiere de la Viena, azi parte a Rudolfsheim-Fünfhaus, districtul 15 al Vienei. El a fost al doilea copil din cei şapte copii ai un maghiar născut evreu, comerciant de cereale.     La început, el a dezvoltat rahitism, care l-a ținut imobilizat până când el a ajuns la vîrsta de patru ani. La varsta de patru ani, el a dezvoltat pneumonie și a auzit un medic spunând tatălui său, "Băiatul tău este pierdut". În acel moment, el a decis să fie medic. A fost foarte interesat de subiecte de psihologie, sociologie și filosofie. După ce a studiat la Universitatea din Viena, s-a specializat în oftalmologie, și mai târziu în neurologie și psihiatrie. Fratele mai mic al lui Alfred a murit în patul de lângă el, când Alfred avea doar de trei ani. Alfred a fost un copil de popular, activ și un elev mediu, fiind deasemenea, cunoscut pentru atitudinea sa competitivă față de fratele său mai mare, Sigmund.
  In 1895 Adler a primit o diplomă în medicină de la Universitatea din Viena . În timpul anilor de colegiu, el a manifestat atașament faţă de un grup de studenți socialişti, printre care el a întâlnit-o pe viitoarea lui soție Raissa Timofeyewna Epstein, o activistă intelectuală și socială din Rusia care studia la Viena. S-au căsătorit în 1897 și au avut patru copii, dintre care doi au devenit psihiatri. Copiii lor au ales profesii ca : scriitor, psihiatru și activist socialist(activista socialistă Alexandra Adler, psihiatru Kurt Adler, scriitor și activist Valentine Adler și Cornelia "Nelly" Adler).
  Adler a fost influențat de ideile constructive ale filosofului Hans Vaihinger (The Philosophy of As If / Philosophie des Als Ob) și literatura scrisă de Dostoievski . În timp ce era încă membru în Vienei Psychoanalytic Society, el a dezvoltat o teorie de inferioritate organică și de compensare, care a fost prototipul fenomenologiei și dezvoltarea celebrului său conceptului, complexul de inferioritate.
  Adler a fost, de asemenea, influențat de filozofiile de Immanuel Kant , Friedrich Nietzsche , Rudolf Virchow și de omul de stat Jan Smuts (care a inventat termenul de " holism "). Scoala Adleriană, cunoscută sub numele de "psihologia individuală", o referire latinul individuus (indivizibilitatea) - un termen cu scopul de a sublinia holismul - este atât o psihologie socială și de comunitate, precum și o psihologie a profunzimii. Adler a fost un avocat în psihologie pentru prevenţie și a subliniat formarea părinților, profesorilor, asistenților sociali și așa mai departe, în spiritul abordărilor democratice care permit un copil să-și exercite puterea, prin luarea de decizii motivate în timp ce cooperează cu alții. El a fost un idealist social, și a fost cunoscut ca un socialist în primii săi ani de asociere cu psihanaliza (1902-1911).Alfred Adler's Influence on the Three Leading Cofounders of Humanistic Psychology. Journal of Humanistic Psychology (September 1990)
  Alfred Adler a fost pragmatic și a crezut că oamenii ar putea face uz practic de beneficiile oferite de psihologie. Deasemenea, a fost un susținător timpuriu al feminismului în psihologie și lumea socială, considerând că sentimentele de superioritate și inferioritate au fost expresia simptomatica masculină şi feminină caracteristic fiecărui gen. Aceste stiluri ar putea constitui baza de compensare psihică și duce la dificultăți de sanatate mintala. Adler, de asemenea, a vorbit de "tendințe de salvgardare" si comportament nevrotic cu mult înainte de Anna Freud care a scris despre aceleași fenomene în cartea ei The Ego and the Mechanisms of Defense.
  Practici academice, clinice și sociale adleriene se bazează pe următoarele teme:
- Interes social și senzație de comunitate
- Holismul și sinele creativ
- Finalitate fictivă, teleologie, și construirea de obiective
- Încurajare psihologică și socială
- Inferioritate, superioritate și compensare
- Stilul de viață / stilul vieții
- Amintiri timpurii (tehnică proiectivă)
- Constelație de familie și bazate pe data nașterii
- Sarcini de viață și cuprins social
- Zonele conștiente și inconștiente
- Logică personală și simțul realităţii (bazat în parte pe ideile lui Kant "communis consens ")
- Simptomele și nevroza
- Comportamentul Protectiv
- Vinovăția și sentimentul
- Întrebările socratice
- Interpretarea viselor
- Psihologia copilui şi adolescentului
- Abordările democratice ale parintilor si familiilor
- Abordări adleriene în managementul clasei
- Psihologie organizaţiilor si a conducerii

Sursa
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Adler

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro