INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Drumul de la dependenţă la autonomie

Joi, 23 Februarie 2012 17:45 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

drumul de la independenta la autonomie

          Dragostea romantică se caracterizează printr-o pulsiune menită să ne atragă în mrejele inconştientului. Tu fiinţă frumoasă, te simţi fericită şi binecuvantată să sorbi din cupă, nectarul binefacător al iubirii. Dar dupa ce conţinutul divin al stării de îndrăgostire se risipeşte, tu te afunzi în ceaţa şi intunericul din adâncul fiinţei tale. Acum simţi durere şi suferi; toată bucuria s-a transformat în agonie.

          Te recunoşti în povestea asta? Tu şi el/ea - îndragostiţi, iar dupa ce parfumul ce permite desăvârşirea se risipeşte, rămâi orbit/ă şi nu mai ştii cum să ieşi la lumină- să vezi, să simţi pacea, liniştea şi libertatea interioară care ţi-au fost ,,răpite” într-un mod atât de fulgerator.

          Ştiu că acum cauţi un vinovat, iar cel care nu de mult a fost pentru tine totul, a devenit cel mai străin om cu putinţă. Nu poţi înţelege cum s-a putut întâmpla ca cel care mai înainte îţi jura iubire veşnică, acum să te trateze ca pe un simplu om. Şi apoi te învinovăţeşti pe tine însuţi, spunându-ţi că tu nu ai procedat cum trebuia, că ai fi putut să faci anumite lucruri altfel şi nu ai făcut-o. Regretele şi autoblamarea te înfundă în izolare şi te cufunzi în propria ta groapă pe care ţi-ai ,,săpat-o“ cu mâna ta încet-încet încă din copilărie. Tu ai suferit atunci când erai un copil pentru că ai absorbit ca un burete negativismul şi dezamăgirile adulţilor din preajma ta. Acestea te-au marcat şi iată că un tipar disfuncţional se repetă în relaţia ta actuală de cuplu, până când vei ajunge să ,,înveţi” lecţia şi să ,,treci clasa”.

          Lecţia despre care îţi vorbesc se referă la acceptare, la iubire necondiţionată, la întelegere, la adevăr. Da, recunosc, nu e uşor să cauţi în interiorul tău aceste atribute, mai ales dupa o experienţă dureroasă, dar te asigur că ele sunt acolo şi te aşteaptă să le descoperi- să te descoperi, să fii conştientă de ce resurse se află în interiorul tău. Asta depinde numai de tine, dacă alegi să nu mai fi o victimă a destinului, şi să iei hotărârea, în mod conştient, că de acum eşti o persoană capabilă să îşi schimbe modul de a gândi. O persoană care are posibilitatea să acceseze toate resursele pozitive de care până acum nu era conştientă. Trebuie să dispui de multă forţă interioară să faci acest pas, dar te asigur că de aici înainte, tu şi numai tu hotărăşti cine eşti  şi cum îţi trăieşti viaţa. Poate că teama nu te lasă să vezi mai departe de drama în care te afli; poate trăieşti stări intense de anxietate şi deprimare. Dacă este aşa te sfătuiesc să te adresezi unui psihoterapeut...fără teamă, fără rezerve. Ştiu că mulţi confundă atribuţiile psihoterapeutului cu cele ale psihiatrului. Psihoterapeutul este acea persoană specializată care foloseşte mijloace psihologice care să îţi ofere oglinda a cine eşti cu adevarat şi care te provoacă să te pui faţă în faţă cu tine şi cu situaţiile care te ţin pe loc, iar psihiatrul are ca demers ameliorarea unor grave tulburări psihice cu risc pentru siguranţa personală a clientului sau/ şi a celor cu care acesta vine în contact.

          Necunoscutul poate îţi inspiră teamă, dar să ştii că tu dai valoare experienţelor tale de acum înainte. Depinde dacă te racordezi la puterea care sălăşluieşte în interiorul tău. Aceeaşi experienţă pentru Maria este pozitivă, iar pentru Ana este negativă. Ce determină să trăieşti o viaţă cu adevărat împlinită? Atitudinea ta în faţa evenimentelor este cheia. Îti doresc să ai înţelepciunea de a urma calea libertăţii interioare, a exprimării a cine eşti cu adevărat, fără să-ţi pese atât de mult de ceea ce se întâmplă în exterior, ci bucurându-te de comoara ta interioara. Depinde ce faci cu ea dupa ce o găseşti...Foloseşte-o în folosul celorlalţi şi viaţa te va răsplăti însutit.

Ultima modificare Marţi, 01 Mai 2012 13:05
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

E-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro