INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Victorie pentru copiii cu tulburare de spectru autist

Miercuri, 23 Iunie 2010 03:06 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Victorie pentru copii

          Demersurile pentru o lege privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie si sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, începute în toamna anului trecut în cadrul campaniei pentru copiii cu autism, au fost recompensate cu promulgarea legii în discuţie, Legea 151 din 12 iulie 2010, prin decretul nr.791/2010 şi publicată în Monitorul Oficial 483 din 14 iulie.

Mai exact, legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului şi prevede că screening-ul se efectuează la copiii cu vârsta 0-3 ani, în conformitate cu standardele stabilite prin norme.

Referitor la terapia comportamentală, art. 3 din lege defineşte componenta echipei multidisciplinare specializate, dar şi faptul că atât continuarea cât şi monitorizarea tratamentului pot fi făcute de către medicul specialist în psihiatrie pediatrică, psihologul clinician şi psihoterapeut, în unităţi publice sau private.

Un lucru important este acela ca prin promulgarea legii 151/2010, conform art. 6, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale, precum şi cu organizaţiile neguvernamentale cu activitate în domeniu vor trebui să elaboreze protocoale de colaborare în vederea dezvoltării unui sistem de servicii integrate de sănătate, educaţie si sociale.

De asemenea, trebuie menţionat că la forma actuala a legii au contribuit mai mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii, şi anume, reprezentanţi ai Colegiului Naţional de Sănătate Mintală, dr. Ileana Botezat Antonescu, psihologul clinician Domnica Petrovai, şi ai Clinicii de Psihiatrie Pedriatică, prof.dr. Iuliana Dobrescu, care este şi Preşedintele Comisiei Ministerului Sănătăţii în Psihiatrie Pedriatică.

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art. 1. - Prezenta lege are drept scop reglementarea serviciilor specializate integrate de sanatate, educatie si sociale care vizeaza identificarea precoce, tratamentul, recuperarea si ameliorarea calitatii vietii si functionarii sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinara specializata.

Art. 2. - In sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale sunt urmatoarele: depistare activa precoce, diagnostic clinic psihiatric si evaluare clinica psihologica, tratament psihofarmacologic, interventii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentala, consiliere a parintilor si a familiei.

Art. 3. -(1) Echipa multidisciplinara specializata din centrele de sanatate mintala, cat si alti furnizori de servicii medicale din unitati sanitare publice sau private este formata din: medici specialisti in psihiatrie pediatrica, psihologi clinicieni, psihoterapeuti, psihopedagogi, logopezi, kinetoterapeuti, educatori si asistenti sociali.

(2) Continuarea si monitorizarea tratamentului se efectueaza de catre medici specialisti in psihiatrie pediatrica si/sau psihologi clinicieni si/sau psihoterapeuti, in unitatile sanitare publice ori private.

CAPITOLUL II

Depistarea activa precoce, drepturile si accesul pacientilor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale.

Art. 4. -(1) Depistarea activa precoce se efectueaza la copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani, in conformitate cu standardele stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Toate persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale prevazute la art. 2.

Art. 5. -(1) Depistarea activa precoce si serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate, oferite de profesionisti cu competenta stabilita de Colegiul Medicilor din Romania sau de Colegiul Psihologilor din Romania, sunt prevazute in programul national de sanatate mintala.

(2) Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Psihologilor din Romania stabilesc, de comun acord, practicile si procedurile prin care sunt furnizate serviciile privind depistarea activa precoce si serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale din cadrul programului national de sanatate mintala.

(3) Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Psihologilor din Romania elaboreaza standardele pentru serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale in tratamentul tulburarilor din spectrul autist si al tulburarilor mintale asociate, care vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Art. 6. - Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu institutiile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si cu organizatiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea sanatatii mintale, elaboreaza protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate.

CAPITOLUL III

Stabilirea competentei si organizarea serviciilor specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate.

Art. 7. - Serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate sunt exercitate, in regim profesional, de medici specialisti in psihiatrie pediatrica si psihologi clinicieni, cu competenta stabilita de Colegiul Psihologilor din Romania.

Art. 8. -(1) Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania si Federatia Romana de Psihoterapie elaboreaza standardele specifice de formare in psihoterapia pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate, care vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(2) Standardele specifice de formare in psihoterapia pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari mintale asociate cuprind:

a) standarde de formare continua, de scurta durata, de specializare in tulburari din spectrul autist si tulburari mintale asociate pentru profesionistii atestati in psihoterapie cognitiv-comportamentala;

b) standarde de formare in interventii specializate in tulburari din spectrul autist si tulburari mintale asociate pentru echipa multidisciplinara specializata prevazuta la art. 3.

Art. 9. - In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania si a Colegiului Psihologilor din Romania, elaboreaza normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Art. 10. - Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011.

 

 

Ultima modificare Marţi, 01 Mai 2012 12:50
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

E-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro