INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Gaseste un psihoterapeut in orasul tau

Miercuri, 23 Iunie 2010 03:04 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

psihoterapeuti psihoterapie integrativa

Psihoterapia integrativă este o terapie inovativă, dovedită ştiinţific, al cărei cadru de referinţă se bazează pe diferite teorii şi concepte din psihoterapia clasică dar şi pe cele mai recente studii şi cercetări.

Abordarea integrativă promovată de şcoala noastră de psihoterapie se bazează pe modelul multinivelor de evaluare, conceptualizare, înţelegere şi intervenţie asupra funcţionării umane (Priceputu, Gaspar, 2009). Problemele şi resursele sunt percepute ca rezultat al mai multor sisteme care există la diferite nivele între indivizi (biologic, comportamenta, emoţional, cognitiv, spiritual, contextual). Astfel diferitele probleme se pot manifesta în mai multe sisteme şi la diferite nivele.

Ca parte esenţială a viziunii noastre, „nu există o singură abordare care să funcţieneze pentru toţi clienţii”. În schimb mai multe modele de intervenţie sunt ştiinţific dovedite ca având o eficacitate crescută în munca cu copii, adulţi, familii şi cupluri. Astfel primul pas în psihoterapia integrativă este identificarea planului de tratament care se potriveşte cel mai bine pe nevoile şi obiectivele clienţilor, şi selecţia strategiilor care sunt acceptabile şi dovedesc eficacitate pentru dificultatea clientului. Pentru unii clienţi obiectivul central este schimbarea sau extincţia simptomului, în timp ce pentru alţii (majoritatea) printre obiectivele terapeutice se numără o mai bună relaţionare, o mai bună înţelegere la nivel individual, de cuplu şi familie.

 

Abordarea noastră nu se bazează pe una sau două teorii ale personalităţii umane sau ale proceselor de schimbare, dar are ca element de bază evidenţele validate ştiinţific în psihoterapie şi o bogată varietate de strategii şi tehnici de lucru.

 

Psihoterapia integrativă este aplicată sub diferite forme:

y psihoterapie individuală (adulţi, copiii şi adolescenţi);

y psihoterapia de grup (cupluri, familii);

y psihoterapie în grup.

 

Psihoterapia integrativă este eficientă în tratamentul:

y Tulburărilor afective (tulburările de anxietate, depresie);

y Tulburărilor de comportament alimentar (anorexie, bulimie);

y Tulburărilor de comportament;

y Tulburărilor de personalitate;

y Dependenţelor sau a consumului de substanţe;

y Probleme de relaţionare (comunicare, exprimare emoţională, agresivitate, distres, infidelitate);

y Probleme specifice copilăriei (tulburările de anxietate, depresie, enurezis, ADHD, ADD, tulburări de somn, managementul furiei, comportamente opozante).

 

Pishoterapia integrativă este eficientă pentru recuperare după:

  •  divorţ sau separare;
  •  pierdere şi doliu;
  •  traumă, dezastre, catastrofe;
  •  abuz, violenţă, deprivare.
Ultima modificare Marţi, 28 Februarie 2012 21:16
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro