Jurnalului Roman de Psihoterapie Integrativa nr. 1.

Marţi, 28 Februarie 2012 11:47 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

jrpi1

Fragmente din articole - Jurnalul Roman de Psihoterapie Integrativa Nr.1

http://www.jurnal-integrativa.ro/

Basmul – un Drum Psihoterapeutic

Psiholog Sabina Strugariu

§ ABSTRACT:   Basmul are, asemenea psihoterapiei integrative, capacitatea de a   conţine în interiorul său o multitudine de abordări diverse şi complexe,   fără ca acest lucru să-i ştirbească din unitate, ci din contră,   sporindu-i integritatea. Istoria ne povesteşte că una dintre primele   utilizări ale basmului a fost sub forma unei căi de transmitere a   tradiţiilor, valorilor, normelor şi învăţămintelor, de la o generaţie la   alta, păstrându-şi, sub forma arhetipurilor complexitatea   semnificaţiilor. Apoi, de-a lungul timpului, ca instrument de   cunoaştere, comunicare şi drum miniatural al vieţii, basmul a devenit,   ca şi visul, o metodă prin intermediul căreia se pot readuce şi   decodifica, din inconştient în conştient, înţelesurile tăinuite, ascunse   sau reprimate, ale psihicului. Având ca puncte de referinţă diferitele   teorii elaborate cu privire la basm şi întrepătrunderea sa cu   psihoterapia, acest studiu urmăreşte surprinderea corelaţiilor ce există   între basm şi psihoterapie, atunci când vorbim de basm ca metaforă a   etapelor parcurse într-un proces psihoterapeutic integrativ.

 

Trandafirul Japonez şi Psihoterapia Integrativă. Psihoterapie Integrativă de Cuplu. Studiu de caz

Psihoterapeut György Gáspár

§ INTRODUCERE:   Doi oameni se îndrăgostesc, fac un angajament pe viaţă şi încep să-şi   construiască o viaţă împreună. Urmează o perioadă în care emoţiile   pozitive învăluie relaţia de cuplu, fiecare partener se aşteaptă la o   viaţă plină de plăcere şi implicare nelimitată în funcţionarea zilnică a   alesei sau alesului. Studiile de specialitate arată că aproximativ 50%   din cuplurile americane divorţează după primii 2-3 ani de mariaj   (Epstein, Baucon, 2003). Probabil că şi la nivel european procentajele   sunt asemănătoare, excepţia fiind dată de un număr mai mare de relaţii   de uniune consensuală (relaţii neoficializate). În astfel de situaţii   este justificat interesul psihoterapeuţilor şi al psihologilor   (clinicieni sau practicieni) pentru a dezvolta abordări structurate de   evaluare şi intervenţie a mecanismelor care influenţează viaţa de cuplu.   Psihoterapia de cuplu implică un proces de lucru care poate fi extrem   de complex, solicitant dar implicit şi plin de satisfacţii atât pentru   cuplu cât şi pentru psihoterapeut. Cercetările cu privire la eficienţa   psihoterapiei de cuplu au arătat că majoritatea cuplurilor solicită   intervenţia de specialitate a psihoterapeutului în situaţii de distres   maxim şi la finalul intervenţiei aproximativ 50% din clienţi sunt într-o   etapă de management eficient al stresului dând dovadă de un nivel  optim  de funcţionalitate (Baucom, Shoham, Mueser, Daiuto, &  Stickle,  1998). Redobândirea satisfacţiei în viaţa de cuplu reprezintă,  pentru  majoritatea oamenilor, unul dintre factorii decisivi ai stării  de bine  şi implicit ai calităţii vieţii. Pornind de la această asumpţie  vă invit  să parcurgeţi alături de mine istoria terapeutică a unui  cuplu care a  ales să facă faţă provocărilor vieţii şi să dezvolte noi  modalităţi de  relaţionare.

 www.jurnal-integrativa.ro

Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2014 11:52
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

E-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Articole recente - IRPI Admin

Articole înrudite

înapoi la partea de sus