INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

RUȘINEA LA ROMÂNI

Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

rusinea la romani

RUȘINEA LA ROMÂNI

Moderatori: Psih. Dr. Mara Priceputu, psih. Andrei Hosciuc, psih. Sabina Strugariu

EDITURA TREI ȘI LIBRĂRIA CĂRTUREȘTI

6 NOIEMBRIE 2013, ora 18:00

 

Titul cărții lui Borys Cyrulnik „Mai bine mor decât să spun! Rușinea”, publicată de Editura Trei în 2012, surprinde foarte bine încărcătura copleșitoare pe care o aduce rușinea. Toată lumea o simte, însă prea puțină lume vorbește despre ea. În cadrul Săptămânii Psi ne propunem ca, împreună, să creeăm un spațiu în care să dezbrăcăm emoția rușinii de tabuu. Vom explora partea văzută și nevăzută a rușinii, atât la nivel individual, cât și la nivel relațional și social și vom vorbi despre originea, evoluția și mecanismele pe care le declanșează rușinea cu iluzia de a ne proteja Sinele, blocându-ne, de fapt, resursele de a fi cine suntem și capacitatea de a ne împlini potențialul.

 

Rușinea este o emoție universală, însă capătă valențele culturii în care se dezvoltă, astfel „nu doar că trebuie să asculţi de părintele tău, dar trebuie să te ridici la imaginea pe care el o zugrăvește despre tine, pentru vecini.” devine reperul în jurul căruia, cei mai mulți dintre noi, suntem învățați să ne construim identitatea.

 

Cum apare rușinea?

Cum și când se dezvoltă emoția rușinii?

Când vorbim despre funcționalitate și disfuncționalitate?

Cum să îți regăsești libertatea și demnitatea, fără să cazi în capcana lipsei de rușine, care este, totodată indiferența față de ceilalți?

Există antidot împotriva rușinii?

           

Vă așteptăm miercuri, 6 noiembrie, să deslușim împreună misterele rușinii și să descoperim modalități constructive pe care să le folosim în confruntarea noastră de zi cu zi cu rușinea.

 

„Emoția împărtășită domolește suferința celui rănit, dar îi antrenează pe cei pe care acesta îi iubește în abisul durerii. E vorba despre o legătură, nu-i așa? Cu ce drept îi atragem pe cei apropiați în nenorocirea noastră? Și atunci alegem să păstrăm tăcerea, ceea ce tulbură relația cu ei și așterne o umbră între noi. „Rușinii care mă determină să tac i se adaugă, dacă voi vorbi, vinovăția de a vă atrage în nefericirea ce m-a cuprins.” Boris Cyrulnik – „Mai bine mor decât să spun! Rușinea”

 

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro