Modalități de colaborare interdisciplinară în vederea însoțirii beneficiarului serviciilor medicale în traseul sau către starea de bine, Dr. Psih. Mara Adriana Priceputu

Scris de  IRPI
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Modalități de colaborare interdisciplinară în vederea însoțirii beneficiarului serviciilor medicale în traseul sau către starea de bine

Dr. Psih. Mara Adriana Priceputu

Vă propunem un cadru de comunicare profesională ce va cuprinde prezentarea seturilor de competențe ale psihoterapeutului integrativ și psihologului clinician specifice colaborării cu alți specialiști, evaluării și intervenție în serviciile psihologice în contextul serviciilor de sănătate publică și privată. Putem privi la beneficiarul acestor servicii trecând prin etapele procedurilor de diagnosticare și intervenție atât ca act medical cât și ca proces intrapsihic și relațional. Momentul diagnosticării cu o boală somatică/ cronică declanșează mecanisme ce pot fi gestionate construind punți între diabetologie, hematologie, psihiatrie, nefrologie, ortopedie, neurologie, etc., psihoterapie și psihologie clinică. In acest context, vom prezenta patru categorii de competențe ale psihoterapeutului integrativ și psihologului clinician: integritate, responsabilitate, profesionalism, identitate din perspectiva interdisciplinaritații.

INTEGRITATEA PROFESIONALĂ este constituită dintr-un set de elemente:  proceduri de analiză și decizie în contexte personalizate ce necesită raportarea la cadru, coduri de etică și deontologie, valori umane și profesionale. Primordial este a lucra sub semnul deontologiei, la solicitarea clientului utilizând evaluarea și conceptualizarea în vederea dezvoltării obiectivelor și planurilor de intervenție ce vor constitui obiectul unui contract eficient.  Psihoterapeutul/ psihologul clinician este familiarizat cu activitatea celorlalți specialiști și cu politicile de furnizarea de servicii de sănătate, cu sectorul public şi cel privat, precum şi cu domeniile aferente. Ne propunem integrarea cu onestitate în variatele modalități prin care beneficiarii pot avea acces la servicii de sănătate fizică și psihică de specialitate prin insoțirea spre accesarea resurselor şi facilităţi din domeniul sănătaţii. Beneficiul este acela de utilizare a tuturor resurselor atat fizice cât și psihice în complianța la tratamentele specializate. Așezarea în echipa cu onestitate și investire sporește eficiența.

RESPONSABILITATEA PROFESIONALĂ aduce în prim plan elementele de exercitare a competențelor urmând proceduri clare în însoțirea clienților către servicii psihologice și medicale urmărind traseul benefic pentru acesta. Ne propunem relaţionarea cu alţi profesionişti din domeniu medical pentru stabilirea de criterii și proceduri, acceptate de comun acord și asumarea sferei de acțiune specifică.

PROFESIONALISMUL ca manifestare în exercitarea competențelor de management a serviciilor psihologice urmărind standarde de calitate, tehnici și intervenții standardizate cu evaluare permanentă în sensul împlinirii obiectivelor. Profesionalismul înseamnă a privi cu o bună capacitate de conștientizare atât la competență cât și la limita specializării.

IDENTITATEA PROFESIONALĂ cuprinde repere ale identitătii psihoterapeutului și psihologului clinician cu o practică profesională, autonomă si responsabilă, ce implică proceduri de management și administrare eficiente. Propunem să privim împreună la  (1) competențele de perfecționare continuă, (2) la ceea ce înseamnă a fi prezent în comunitatea profesională și  (3) la colaborarea cu alți specialiști, (4) competențele  gestionării mai multor specializări în psihologie și/sau mai multor profesii, (5) urmărirea cercetărilor din domeniu și (6) pregătirea continuă pentru devenirea și desăvârșire profesională.

Metode  interdisciplinare ale psihoterapiei integrative și psihologiei clinice în servicii medicale și conexe actului medical: informarea corpului medical despre implicații psihologice și relaționale la diagnosticare și pe întreg parcursul intervențiilor medicale prin dezvoltarea și menținerea bunelor relații cu alți specialiști: ceea ce implică  (1) să aibă un rol activ în cadrul comunităţii profesionale prin elaborare de materiale informaive, broșuri, ghiduri și prin crearea în echipa a procedurilor de lucru noi adaptate situațiilor specifice cu caracteristici unice;  (2) să participe la activități cu alți specialişti (sedințe de lucru, forumuri regionale, simpozioane, conferinţe); (3) să participe efectiv în abordările inter- şi multi-profesionale asupra sănătăţii; (4) să facă schimburi relevante de informaţii; (5) să încurajeze şi să dezvolte un  climat constructiv de lucru ce implică respect reciproc şi cooperare; (6) să identifice resursele şi reţelele ce ar putea fi folosite în beneficiul serviciului, al practicii şi, astfel,  în folosul beneficiarului; etc.

Obiective ale psihoterapeutului integrativ și psihologului clinician includ evaluarea stării psihice prezente și dezvoltare personală și/sau intervenție pentru restructurarea identității personale  cu integrarea caracteristicilor prezente ale sănătății. Astfel primesc însoțire în construirea unui nou stil de viață adaptăt.

Activitatea în echipa interdiciplinară va dezvolta metodologia contractului cadru în serviciile de sănătate publica prin adeziunea la un cadru etic şi la principiile bunei practici terapeutice și conformarea și dezvoltarea continuă a legislaţiei relevante, codurile de practică, ghidurile profesionale, principiile operaţionale interne. Sunt evidente nevoile de concepere şi implementare de politici  şi strategii pentru relaţionarea şi colaborarea cu alte echipe și autorităţi prin elaborarea de proceduri de colaborare, consemnare în documentele medicale, protocoale ce relevă traseul beneficiarului în demersurile sale pentru redobândirea sănătății și calității vieții.

In concluzie punțile între specializări și servicii sunt demne de o abordare matură a timpului prezent și viitorului pentru integrarea resurselor acestora în slujba stării de bine a individului și societății. Toate acestea vor aduce servicii integrate de calitate cu eficiență maximă în condițiile date ale beneficiarului și contextului acestuia.

Sistemul IRPI: Integritate, Responsabilitate, Profesionalism, Identitate

Cuvinte cheie: psihoterapie, psihologie clinica, starea de bine, calitatea vieții, interdisciplinar, echipa pentru sănătate, traseul beneficiarului, politici de sănătate, complianță.

 

 

Participa la dialogul interdisciplinar de la Conferinta Nationala Stres, Anxietate, Depresie (SAD), 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara

8-9 mai 2015, Bucuresti,

 

Parteneri Oficiali ai editiei 2015 – lista in curs de actualizare:

 • Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” – Partener Principal
 • Spitalul de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu” Balaceanca
 • Liga Romana pentru Sanatate Mintala
 • Asociatia de Suicidologie
 • Platforma http://www.depresiv.ro
 • Centrul pentru Inovare in Domeniul Medical Inomedica
 • Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

Noutati ref creditare psihologi la Conferinta Nationala Interdisciplinara Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.) din 8-9 mai Bucuresti!

 

Va anuntam ca psihologii care se vor inscrie la Conferinta Nationala Interdisciplinara “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.): 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara” desfasurata pe 8 si 9 mai 2015 la hotel Ramada Parc Bucuresti (Bulevardul Poligrafiei nr 3-5) vor beneficia de 5 credite oferite de Colegiul Psihologilor Romania (10 pentru sustinerea unei lucrari), prin intermediul partenerului oficial al Conferintei Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa.

 

Va reamintim ca taxa pentru psihologi&psihoterapeuti este 150 lei, fiind redusa pana pe 25 aprilie! Intre 26 aprilie-7 mai taxa va fi  170 lei, iar la eveniment 190 lei.

Taxa include: diploma CoPsi*, accesul la lucrari in cele 2 zile, mapa de eveniment care contine caietul de rezumate, cina vineri, pauzele de cafea.

*Diploma CoPsi va fi trimisa psihologilor participanti la Conferinta prin curier, intre 20-31 mai. La eveniment se vor emite adeverinte psihologilor pentru a atesta participarea la eveniment. Multumim pentru intelegere.

Daca doriti sa va inscrieti la Conferinta, va rugam sa:

· consultati formularul din attach si urmati pasii necesari inscrierii

· accesati pagina de inscriere de pe siteul evenimentului http://despre-depresie.ro/inscriere/

· taxele pot fi achitate si online, prin intermediul platformei PaginaMedicala.ro!

 

Va asteptam!

 

Contacte:

 • Manager Proiect: Simona Oprea - PR Manager Houston NPA,  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , 0733.076.381.
 • Inscrieri: Madalina Tudorache -  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , 021-317.09.43; 0725.221.018.
 • Site eveniment: www.despre-depresie.ro
 • Pagina eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/900624376656266/

Ultima modificare Miercuri, 22 Aprilie 2015 10:14

Articole recente - IRPI

înapoi la partea de sus