INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Terapia schemelor în tulburarea de personalitate borderline – partea a doua

Marţi, 06 Iulie 2010 05:04 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

personalitatea borderline

Modurile de functionare ale individului cu tulburare de personalitate borderline

Copilul Abandonat

In acest mod de functionare, pacientii cu TPB (tulburare de personalitate borderline) par fragili ca niste copii. Ei sunt blocati in dezvoltarea emotionala si cognitiva undeva la o varsta mai mica de trei ani, atunci cand psihicul inca nu a realizat permanenta obiectului (capacitatea de a sti ca obiectele exista si in afara sferei noastre de perceptie).

De aceea ei se simt foarte legati de figurile pe care le asociaza cu ingrijirea si iubirea si se tem sa nu fie parasiti, facand eforturi foarte mari ca a sa evite un potential abandon. Uneori teama ii duce chiar la idei delirante pe aceasta tema.

Copilul abandonat e expresia unui stadiu preverbal (0-3 ani), in timpul caruia emotiile sunt mai degraba exprimate prin actiuni directe, decat prin cuvinte.

Pacientul cu TPB percepe momentul prezent ca fiind unicul timp de care dispune, tot din cauza blocajului la o varsta foarte mica. El nu se poate proiecta in viitor si nu poate trage invataminte din experientele trecute. Acest lucru ii accentueaza nevoia de a actiona imediat, facandu-l sa devina impulsiv si nechibzuit.

In acest mod de functionare sunt purtate toate schemele de baza ale pacientului. Terapeutul il ajuta pe copilul abandonat sa se simta in siguranta. El joaca rolul unui parinte in cadrul limitat al relatiei terapeutice. Cand pacientul cu TPB e in acest mod de functionare, terapeutul concentreaza munca lor impreuna pe identificare si moduri de satisfacere a nevoilor emotionale de baza ale pacientului: atasament securizant, iubire, empatie, expansiune si spontaneitate.

Copilul furios si impulsiv

Desi modul Protectorului detasat este baza personalitatii pacientului cu TPB si modul in care acesta functioneaza cel mai des, aspectul caracteristic al tulburarii este modul Copilului impulsiv si furios. Acesta apare atunci cand pacientul nu isi mai poate stapani furia adunata si controlata pana atunci si elibereaza toata tensiunea dintr-un foc, actionand impulsiv pentru a-si indeplini nevoile.     Modurile Protectorului detasat si cel al Parintelui punitiv actioneaza ca niste bariere intre nevoile si emotiile pacientului si indeplinirea, respectiv exprimarea lor. Atunci cand pacientul nu mai face fata tensiunii intrapsihice, apare Copilul furios si impulsiv, care isi exprima nemultumirea in moduri deplasate si nepotrivite. In astfel de momente apare comportamentul suicidar insotit de amenintari si, uneori, trecere la fapte, dar care nu are in spate o intentie reala de a muri, ci numai o incercare disperata si negandita de a-i manipula si pedepsi pe cei din jur.

Atunci cand pacientul functioneaza in acest mod, strategia terapeutica se axeaza pe trasarea unor limite si experimentarea unor modalitati adecvate de a face fata furiei si de a-si indeplini nevoile.

Parintele punitiv

Modul Parintelui punitiv este o forma prin care pacientul exprima emotiile negative ale unui parinte sau figura parentala. Atunci cand un parinte isi uraste, abandoneaza, pedepseste pe nedrept, abuzeaza sau isi dispretuieste copilul, acesta e expus riscului de a construi in sine o instanta similara, care continua abuzurile suferite in copilarie. La pacientii cu TPB, Parintele punitiv este modul din care persoana critica, dispretuieste, condamna. De cele mai multe ori, aceste atitudini sunt indreptate spre sine insusi. Pacientii vorbesc despre ei insisi in termeni de “rau”, “malefic”, “murdar”, etc.

Atunci cand pacientul relationeaza cu ceilalti prin intermediul acestui mod, terapeutul se concentreaza pe respingerea mesajelor depreciative si pe construirea si intarirea stimei de sine. Acest mod de functionare este cel mai mult in detrimentul clientului, fiindca nu are niciun aspect pozitiv sau sanatos.

Protectorul detasat

Acest mod de functionare este baza TPB, exceptie facand cazurile foarte severe. Protectorul detasat este acela care il protejeaza pe pacient de trairile emotionale prea intense, de ceea ce el ar putea interpreta ca amenintari sau agresiuni din partea celorlalti, etc. Din pacate, in acest mod pacientii nu au acces la propriile trairi si nevoi, ele fiind “astupate” si reduse la tacere. In loc sa fie autentici, ei se poarta asa cum isi imagineaza ca se asteapta figurile importante din viata lor, printre care si terapeutul. Atunci cand pacientul este in acest mod de functionare, terapeutului ii este dificil sa isi dea seama ce se intampla si rar se fac progrese reale, tocmai fiindca pacientul nu este autentic in trairi si comportament.

În momentele in care pacientul cu TPB este in modul Protectorului, el se simte detasat, depersonalizat, plictisit, “gol pe dinauntru”. Apar disconfortul psihosomatic, comportamentele alimentare necontrolate, automutilarea, abuzul de substante. Deseori in timpul sedintelor de psihoterapie clientul aduce in prim plan acest mod de functionare pentru a se apara de sentimentele si emotiile care se apropie de planul constiintei, starnite fiind de travaliul psihoterapeutic.

Strategia in cazul modului de functionare al Protectorului detasat este ca terapeutul sa isi ajute pacientul sa simta emotiile pe masura ce ele apar si sa-si exprime nevoile asa cum sunt ele.

E important de stiut ca un mod il poate declansa pe urmatorul. De pilda, un pacient poate vorbi despre o nevoie anume din modul Copilului abandonat, pentru ca apoi sa treaca in modul Parintelui punitiv si sa se pedepseasca pentru ca a vorbit despre nevoia respectiva. Imediat dupa aceea se poate ca pacientul sa inceapa sa functioneze din modul Protectorului detasat, ca sa scape de durerea pedepsei. Pacientii cu TPB sunt adesea prinsi in aceste cercuri vicioase, in care unul dintre modurile de functionare da nastere urmatorului si tot asa, la nesfarsit. (“Schema Therapy, A Practitioner`s Guide”, Jeffrey Y. Young, Janet S. Klosko şi Marjorie E. Weishaar)

 

Ultima modificare Marţi, 01 Mai 2012 12:56
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

E-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro