INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Rolul psihologiei stiintifice in raport cu practicile non-stiintifice

Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 copsi sigla

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA
20 ianuarie 2010
 
PRECIZARI PRIVIND ROLUL PSIHOLOGIEI STIINTIFICE IN RAPORT CU PRACTICILE NON-STIINTIFICE
 
 
Colegiul Psihologilor din Romania nu poate ramane indiferent fata de unele aprecieri publice care privesc in mod direct profesia de psiholog, precum si psihologia ca stiinta.

În contextul discuţiilor publice recente, larg mediatizate, cu privire la rolul parapsihologiei şi/sau ezoterismului în politică şi societate, au apărut o serie de confuzii şi erori fundamentale de analiza, care pot avea impact negativ asupra societăţii, în general, şi a comunităţii profesionale a psihologilor romani, în special. Pentru a clarifica aceste aspecte, Colegiul Psihologilor din Romania aduce cateva precizări.

Psihologia este stiinta care studiaza psihicul si manifestarile comportamentale obisnuite, comune, curente, structurata ca un ansamblu de cunostinte si aspecte demonstrate la nivel teoretico-metodologic obiectiv, constituind totodata un obiect de invatamant, un domeniu de cercetare stiintifica, dar si activitate practica. In ceea ce priveste activitatea practica realizata prin profesia de psiholog, aceasta poate fi exercitata numai in virtutea unei calificari profesionale, la nivel universitar.
Avand in vedere cele exprimate mai sus, psihologia se delimiteaza conceptual in mod categoric de parapsihologie, neexistand nicio legatură practică profesională între psihologie, pe de o parte şi parapsihologie sau alte abordări non-ştiinţifice, ezoterice sau misterioase, pe de altă parte. Fenomenele parapsihologice sunt fenomene pseudostiintifice, ca de pilda telepatia, clarviziunea, precognitia, retrocognitia si altele, acestea constituind preocuparea parapsihologilor. Parapsihologia este numai o denumire generica, aceasta avand in compunere prefixul para, care in limba greaca inseamna langa sau dincolo de, ceea ce explica faptul ca aceste fenomene depasesc limitele stiintifice, adica limitele psihologiei. Fenomenele neobisnuite, parapsihologice, au fost si mai pot fi cercetate ştiinţific în laborator sub aspectul validităţii lor şi/sau sub aspectul modului în care sunt percepute social, în condiţiile utilizarii metodologiei ştiinţifice precum şi eticii profesionale. Astfel de cercetări derulate până în prezent au demonstrat ca aceste abordări non-convenţionale nu pot fi incluse şi acceptate astăzi în psihologie, nefiind considerate valide sub aspect ştiinţific. Aşadar, astăzi, relatia între psihologie şi astfel de abordări este similară celei dintre astrologie şi astronomie, alchimie şi chimie, medicină şi tratamente cu energii cosmice pentru cancer, etc.
In concluzie, consideram ca absolvenţii facultatilor de psihologie care se angajează în astfel de practici non-ştiinţifice nu exercita profesia de psiholog, aceasta fiind doar o opţiune personală si non-profesionala, care nu se justifica in conditiile exercitarii profesiei de psiholog, şi care în anumite condiţii, poate contraveni legii si Codului deontologic al profesiei de psiholog.
 
Preşedinte,
Prof. univ. dr. Mihai ANITEI
 
Ultima modificare Marţi, 01 Mai 2012 11:52

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro