Un alt risc pentru familiile care se confrunta cu tulburările din spectrul autismului!

Joi, 23 Februarie 2012 17:32 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

risc pentru familiile cu copii autisti

sursa APA

http://articles.latimes.com/2010/aug/04/news/la-heb-autism-divorce-20100814

 

Pentru cuplurile cu copii, riscul de a divorţa este mai ridicat atunci când copiii sunt mici. A avea grijă de copii mici este şi stresant şi consumator de timp, si părinţii descoperă adesea că le mai rămâne puţin timp sau disponibilitate emoţională pentru soţi. Dar odată ce copiii ating ani adolescenţei şi devin mai auto-suficienţi, părinţii au parte de o pauză şi riscul de divorţ scade, au descoperit studiile.

Dar ce li se întâmplă cuplurilor care au un copil cu o tulburare din spectrul autismului? Aceşti copii necesită foarte multă atenţie chiar şi atunci când devin adolescenţi sau tineri adulţi. Ceea ce face lucrurile potenţial mai rău este că aceşti copii, cu ASD au, în mod tipic, probleme de comunicare şi se angajează în comportamente repetitive, care pot adăuga stres unei situaţii şi aşa suprasolicitante. In cazul părinţilor cu copii autişti s-a vehiculat ipoteza conform căreia riscul de a divorţa este ridicat la aproximativ 80%.

Pentru a descoperi dacă acest lucru este adevărat, un grup de cercetători a examinat 391 de familii participând la studiul Adolescenţi şi Adulţi cu Autism şi le-a comparat cu alte familii a căror copii se dezvoltau normal. Familiile au fost potrivite în funcţie de vârstă, sex şi ordinea naşterii copilului cu ASD, precum şi vârsta, etnia şi educaţia mamei.

S-a dovedit că rata de divorţ între cuplurile ce creşteau un copil cu ASD a fost de 23,5%, aproape de două ori mai decât rata de 14% a familiilor de control. Riscul de divorţ a fost şi mai ridicat pentru familiile care trebuie să se descurce cu unul sau mai mulţi fraţi mai mari, pe lâng copilul cu ASD. Cu cât a fost mai tânără mama atunci când s-a născut copilul ei autist, cu atât mai probabil era ca ea să divorţeze, au mai descoperit cercetătorii. (Acelaşi lucru nu a fost valabil pentru mamele din grupul de control).

Cercetătorii au descoperit că nu doar rata globală a divorţului a fost mai ridicată la familiile din cadrul grupului ASD, ci şi vulnerabilitatea lor care nu a început să încetinească până în momentul în care copilul autist nu a atins vârsta de 30 de ani. Pentru familiile din grupul de control, riscul de a divorţa a început să se diminueze când copiii au împlinit vârsta de 8 ani şi era “virtual inexistentă” în momentul în care copiii împlineau 26 de ani.

Cercetătorii Universităţii din Wisconsin-Madison, Univeristatea de Stat din Georgia şi Universitatea din Boston, au declarat că ei nu au fost surprinşi că părinţii copiilor cu ASD sunt de două ori mai predispuşi divorţului. Rezultatele lor au fost în accord cu un alt studiu care a descoperit că în cazul cuplurilor care cresc un copil cu deficit de atenţie/tulburare hiperactivă probabilitatea separării era aproape de două ori mai ridicată comparative cu alte cupluri.

În schimb, cercetătorii se aşteptaseră să descopere că divorţul era mai frecvent pentru familiile cu mai mulţi copii autistici şi în cazul familiilor în care simptomele ASD ale unui copil au început mai devreme sau erau mai sevre. Nici una dintre aceste presupuneri nu s-a dovedit a fi adevărată.

Cercetătorii au remarcat că părinţii care trebuie să facă faţă unui copil cu ASD ar trebui să obţină ajutor în “identificarea strategiilor pentru a-şi dezvolta relaţia maritală într-un mod continuu, cum ar fi să înveţe cum să comunice cel mai bine cu soţul/soţia şi cum să îl/o susţină şi să decupeze “timp pentru cuplu”.”

Dar nu ar trebui să dispere nici pe departe – în fond, mai mult de 75% din astfel de căsătorii rămân intacte. “Ar putea să fie liniştitor pentru părinţi să ştie că majoritatea căsătoriilor supravieţuiesc şi astfel căsătoria lor nu este destinată divorţului, aşa cum este adesea, incorect, prezentată în media.”, au concluziont autorii studiului.

Rezultatele studiului au fost publicate în ediţia lunii august a Jurnalului de Psihologie Familială.

Traducerea şi adaptarea - psiholog Sabina STRUGARIU

Ultima modificare Marţi, 01 Mai 2012 12:53
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

E-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Articole recente - IRPI Admin

Articole înrudite

înapoi la partea de sus