INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Terapia Schemelor în Tulburarea de Personalitate Borderline – partea intai

Joi, 23 Februarie 2012 17:44 Scris de  IRPI Admin
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

personalitatea borderline

Terapia schemelor a fost elaborată de psihologul american Jeffrey Y. Young si este o abordare care explica disfunctionalitatea in termeni de retele de comportamente, ganduri, emotii, trairi negative si traumatizante. Aceste scheme se formeaza in copilarie si sunt formule standard de raspuns la stimuli asemanatori cu aceia care le-au declansat si intarit. ” Schemele dezadaptative timpurii sunt amintiri, emotii, senzatii fizice si cognitii asociate cu experiente traumatizante din copilarie, organizate in structuri care se repetă de-a lungul vietii.” – Jeffrey Young, “Schema Therapy, A Practitioner`s Guide”.

Lucrand cu pacienti cu tulburare de personalitate borderline, dr. Jeffrey Young a observat acestia sunt prinsi intr-un numar foarte mare de astfel de scheme. Fiindca starea lor este foarte instabila, Young s-a vazut nevoit sa isi reinventeze modelul de lucru. Numai cateva scheme erau suficiente pentru a surprinde multitudinea de stari prin care trece un pacient cu personalitate borderline. De aceea,  el a conceptualizat ideea de “mod de functionare”. Fiindca pacientii borderline prezinta aproape toate cele 18 scheme (mai ales pe cea a abandonului, pe cea a neincrederii si abuzului, pe cea a deprivarii emotionale, pe cea a rusinii, pe cea a lipsei de autocontrol, pe cea a subimisivitatii si pe cea punitiva), era dificil sa se lucreze cu ei in cadrul teoretic creionat initial de Young. Tulburarea de personalitate borderline face ca pacientul sa fie acum furios, apoi, imediat, speriat, apoi fragil, impulsiv, s.a.m.d.

 

Numarul de moduri de functionare, precum si viteza cu care trec de la un mod la altul, ii deosebesc pe pacientii cu tulburare de personalitate borderline de normalitate. Noi toti ne comportam, simtim si gandim in functie de propriile scheme, dar majoritatea avem un numar mai mic de scheme, care au o mai mare stabilitate in timp. Pe de alta parte, in timp ce un adult obisnuit poate sa functioneze coerent in mai multe moduri, relativ simultan (poate fi in acelasi timp si un adult responsabil si un copil neascultator, de pilda), pentru pacientii cu tulburare de personalitate borderline, acest lucru nu este posibil. Atunci cand functioneaza intr-unul dintre moduri, celelalte par a inceta sa existe. Ele sunt total disociate unul de celalat.

Jeffrey Young vorbeste despre cinci moduri principale de functionare ale pacientului cu borderline:

1. Copilul abandonat

2. Copilul furios si impulsiv

3. Parintele punitiv

4. Protectorul detasat

5. Adultul sanatos.

In cele ce urmeaza vom descrie pe scurt aceste cinci moduri de functionare, pentru ca apoi sa ne concentram de fiecare dintre ele, in articolele viitoare.

Copilul Abandonat reprezinta copilul interior, care sufera. E acea parte a pacientului care simte durerea si teroarea asociate cu majoritatea schemelor, inclusiv cea a abandonului, abuzului, deprivarii emotionale, rusinii si submisivitatii.

Copilul furios si impulsiv e predominant atunci cand pacientul e furios sau se poarta impulsiv, fiindca nevoile emotionale de baza nu ii sunt indeplinite. Se activeaza aceleasi scheme ca si in cazul modului anterior, dar ceea ce simte pacientul este furie si nu teama.

Parintele punitiv este vocea internalizata a parintelui, care il critica si il pedepseste pe pacient. Atunci cand functioneaza in acest mod, pacientul devine un persecutor crud, de obicei pentru sine insusi.

Protectorul detasat este modul in care pacientul nu simte nimic, se detaseaza de ceilalti si functioneaza aproape pe pilot automat.

Adultul sanatos este extrem de slab dezvoltat la pacientii cu tulburare de personalitate borderline, mai ales la inceputul tratamentului. Intr-un fel, aceasta si e problema principala. Pacientii nu au un mod parental hranitor, care sa aiba grijă de ei si sa-i linisteasca. Acest lucru contribuie semnificativ la incapacitatea lor de a tolera separarea.(“Schema Therapy, A Practitioner`s Guide”, Jeffrey Y. Young, Janet S. Klosko şi Marjorie E. Weishaar)

In relatia cu pacientul, terapeutul este un model de adult sanatos. El functioneaza din acest rol pana cand pacientul reuseste sa-si insuseasca felul de a se comporta, de a simti, de a gandi si de a reactiona prezentat de terapeut, construindu-si astfel propriul mod de functionare de adult sanatos.

De obicei, pentru a recunoaste modul din care ni se adreseaza pacientul, este suficient sa fim atenti la tonul pe care acesta il adopta si la emotiile pe care le arata. De pilda, atunci cand functionaza din modul copilului abandonat, pacientul e trist, speriat, vulnerabil. Copilul furios tipa, ataca. Parintele punitiv este dur si critic, in timp ce protectorul detasat se exprima mecanic, lipsit de emotie, fara intonatie. Adultul sanatos poate fi comparat cu un parinte foarte iubitor. Terapeutul care foloseste metoda schemelor reuseste sa identifice rapid modul in care functioneaza pacientul sau si ii raspunde corespunzator, cu strategii special create pentru acel mod anume.

Tulburarea de Personalitate Borderline partea intai

psih. Andreea RADU

Ultima modificare Marţi, 01 Mai 2012 12:57
IRPI Admin

IRPI Admin

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

E-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Login pentru a posta comentarii

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro