INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Articole I.R.P.I.
Articole I.R.P.I.

Articole I.R.P.I. (31)

personalitatea borderline

Modurile de functionare ale individului cu tulburare de personalitate borderline

Copilul Abandonat

In acest mod de functionare, pacientii cu TPB (tulburare de personalitate borderline) par fragili ca niste copii. Ei sunt blocati in dezvoltarea emotionala si cognitiva undeva la o varsta mai mica de trei ani, atunci cand psihicul inca nu a realizat permanenta obiectului (capacitatea de a sti ca obiectele exista si in afara sferei noastre de perceptie).

personalitatea borderline

Terapia schemelor a fost elaborată de psihologul american Jeffrey Y. Young si este o abordare care explica disfunctionalitatea in termeni de retele de comportamente, ganduri, emotii, trairi negative si traumatizante. Aceste scheme se formeaza in copilarie si sunt formule standard de raspuns la stimuli asemanatori cu aceia care le-au declansat si intarit. ” Schemele dezadaptative timpurii sunt amintiri, emotii, senzatii fizice si cognitii asociate cu experiente traumatizante din copilarie, organizate in structuri care se repetă de-a lungul vietii.” – Jeffrey Young, “Schema Therapy, A Practitioner`s Guide”.

personalitatea borderline

Tratamentul tulburarii de personalitate borderline in terapia schemelor

Tratamentul TPB in terapia schemelor include trei etape. Prima este aceea in care se consolideaza relatia terapeutica si se regleaza si normalizeaza starile emotionale. A doua etapa este aceea de schimbare a modurilor de functionare ale clientului, iar a treia este etapa autonomiei.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro