INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Articole I.R.P.I.
Articole I.R.P.I.

Articole I.R.P.I. (31)

Calatorie cu sens, psihoterapeut integrativ Gabriela Dumitriu

Publicat în Articole I.R.P.I.
Scris de  IRPI Admin Miercuri, 18 Februarie 2015 07:05


Calatorie cu sens, Psihoterapeut integrativ Gabriela Dumitriu

 

Am fost pacaliti.

Ni s-a spus ca daca suntem ascultatori si invatam bine, ne va fi bine in viata. Si am facut toate astea, ba chiar mai mult. Am ajuns sa stim multe lucruri si sa ii multumim pe cei din jur, insa nimic din toate astea nu ne fac sa ne simtim bine. In viata.  Ni s-a spus ca daca mancam tot din farfurie si ne punem jucariile in ordine, ceilalti vor fi fericiti. Si am facut asta. Dar apoi am constatat ca toata mancarea si ordinea din lume nu ne anuleaza golul si dezordinea din interior. Ni s-a spus ca daca acceptam ca nu stim si ii lasam pe ceilalti sa ne invete, vom merge pe un drum corect. Si am facut asta. Insa drumul pe care suntem este  cotropit de arsita. Si nu gasim niciun umbrar.

Nu, drumul pe care suntem nu este drumul spre sens. Calatoria pe care o facem nu este calatoria noastra. Insa pentru ca am fost ascultatori si am mancat tot din farfurie, nu stim ca putem alege doar ce ne place si putem asculta doar vocea interioara. Papilele noastre emotionale s-au anulat, auzul interior a asurzit de voci straine. Si calatorim in deriva, cu busola stricata, asteptand instructiuni. Avem nevoie sa fim salvati, da. Insa pentru ca am fost ascultatori si am acceptat ca nu stim nimic, credem ca salvatorul va veni, la un moment dat, din exteriorul nostru.

Ei bine, nu. Nu este nimeni acolo, cu rolul asta. Cu altele, poate. Insa cu rolul de a da un sens existentei noastre, nu.

Asculta-ma, te rog : tu esti persoana pe care o tot astepti. Tu esti propriul tau ghid pe drumul spre sens. Tu esti singurul care iti datorezi un drum cu sens, un drum spre sens, trairi cu sens, alegeri cu sens, o viata cu sens. Celalalt are sensul lui, nu e treaba lui sa se ocupe de al tau. Un sens cu sens in viata lui. Insa pentru tine, exista un singur sens, un singur adevar: al tau. Si da, probabil ca la un moment dat in viata ta, ai ales sa ai incredere in celalalt, incredere ca va da un sens vietii tale. Probabil ca acum esti suparat, dezamagit, pacalit.  Insa acum, ca stii, oare intelegi cat de mare este puterea ta? Acum oare intelegi ca sensul este doar la tine, doar despre tine, si depinde doar de tine?

Ce ai face tu, daca nu ti-ar fi frica?

Prezentare vizuala a modalitatilor indisciplinare de colaborare

 

<iframe id="iframe_container" frameborder="0" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen="" width="550" height="400" src="https://prezi.com/embed/r_03xk_7-hn_/?bgcolor=ffffff&amp;lock_to_path=0&amp;autoplay=0&amp;autohide_ctrls=0#"></iframe>

CALATORII INTERIOARE, PROF.UNIV.DR. DANIEL DAVID

Publicat în Articole I.R.P.I.
Scris de  IRPI Luni, 19 Octombrie 2015 08:19

 

CALATORII INTERIOARE

 

PROF. UNIV. DR. DANIEL DAVID

Seria de emisiuni „Călătorii Interioare” este la  a treia ediţie. Prima ediţie a fost moderată de mine, a doua de colegul meu Horea Poenar, critic literar, iar a treia, cu debut din octombrie 2015, este moderată din nou de mine. Producătorul emisiunii este Mihaiela Ilea.

Pentru prima ediţie vezi mai multe informaţii AICI.

Ediţia a treia va fi difuzată astfel:

  • TVR 3 – sâmbăta de la 14.30 (începand cu 10 octombrie 2015 până în vară, luna iulie). TVR Cluj va prezenta o serie de reluări. Voi afişa emisiunile aici, imediat după ce au fost difuzate, iar acestea pot fi urmărite în reluare AICI.
    • Prima emisiune (10 octombrie 2015): „Încrederea şi cooperare la români” – Invitat: prof. univ. dr. Călin Felezeu (istoric)
    • A doua emisiune (17 octombrie 2015): „Interviu cu un robot” – Invitat: BlueNAO (robot)

Emisiunile moderate de mine se focalizează pe diseminarea psihologiei ştiinţifice către publicul larg, astfel încât acesta să înveţe cum să utilizeze psihologia ştiinţifică (1) pentru optimizarea/dezvoltarea personală; (2) promovarea sănătăţii/bunăstării psihice şi prevenirea problemelor psihologice şi (3) ca element cultural care să funcţioneze ca un antidot la contaminarea psihologică indusă de pseudoştiinţă/non-ştiinţă (care fac mult rău oamenilor şi societăţii în general). Pentru mine psihologia este un bun public şi în consecinţă aceasta trebuie să ajungă la public!

Multumesc TVR (TVR Cluj) pentru implicarea în acest proces, important atât pentru public, cât şi pentru psihologia ca ştiinţă!

Moderator prof.univ.dr. Daniel David. * Psihologia este fundamentală pentru înţelegerea vieţii. Tema ediţiei de azi este despre neîncrederea şi cooperarea la români, într-o perspectiva psihoistorică. Invitat prof.univ.dr. Călin Felezeu-UBB Cluj.

 

http://www.tvrplus.ro/editie-calatorii-interioare-377017

 

Articol al blogului https://danieldavidubb.wordpress.com/articole/

 

Pagina 8 din 8

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro