Psih. Mara Priceputu
Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa
www.irpi.ro
Prin abordarea relationala in psihoterapia integrativa ne propunem crearea unui context interactiv de expunere si analiza structurata in doua parti ce cuprind aspecte ale evaluarii si interventiei.
In psihoterapia integrativă pornim de la premisa că fiinţele umane sunt complexe şi pot fi înţelese la niveluri diferite. Integrarea reprezintă mai mult decât un nou model de terapie si este mai degrabă o alegere individuală, în care rolul terapeutului este acela de a înţeleage ce este cel mai bine pentru el şi pentru clientul sau. Teoria modelelor umaniste şi existenţiale ce au la baza Ipoteza unicităţii fiecărui individ este integrata in psihoterapia integrativă. Acesta ipoteză are implicaţii asupra modului în care psihoterapeuţii lucrează, atat în ceea ce priveşte etapa evaluării cat si etapa de interventie.
Vom aduce in discutie studiile referitoare la rezultatele terapiei şi la procesul terapeutic care arată că, indiferent de orientare, elementele care contează sunt competenţa terapeutului, caracteristicile clientului si interacţiunea dintre psihoterapeut si client.
Aplicatiile workshop-ului vor avea ca obiectiv parcurgerea nivelelor funcţionarii intrapersonale şi interpersonale sub aspectele evaluarii si interventiei integrative dupa cum urmeaza:
I. Paternuri relaţionale automat – repetitive ce se dezvoltă în istoria personală;
II. Calitatea funcţionarii in relaţiile interpersonale;
III. Contactul relaţional direct – element reprezentativ pentru modelul de funcţionare interpersonală a clientului.