A fost odată un rege din India care a fost atât de mulțumit de unul dintre înțelepții săi, care a inventat jocul de șah, încât i-a oferit acestuia posibilitatea să-și aleagă orice recompensă își dorește. Omul a răspuns: ”O regele meu, dorințele mele sunt simple. Îmi doresc doar următorul lucru: dați-mi un bob de orez pentru primul pătrat al tablei de șah, două pentru al doilea pătrat, patru pentru următorul, opt pentru următorul și așa mai departe pentru toate cele 64 de pătrate”. Fiecare pătrat având un număr dublu de boabe decât pătratul anterior. Regele a fost de acord, uimit că bărbatul a cerut o recompensă atât de mică. După o săptămână trezorierul său s-a întors îngrozit și l-a informat că răsplata ar însuma o sumă astronomică, mult mai mare decât producția de orez pe mai multe secole.

Suntem toți ca regele indian în aceste momente: este dificil să înțelegem cât de repede, o operație matematică mică precum dublarea, face ca numerele să crească alarmant. Alături de voi, mă simt îngrijorat și doresc să vă ofer informații complete și certe care trebuie cunoscute de fiecare dintre noi conform celor mai noi recomandări.

În acest fel putem să ne luăm soarta, sănătatea și viața în mâinile noastre. 

Consider că suntem cu 2-3 saptamâni în urma Italiei și 1-2 față de alte țări europene privind răspândirea infecției. Specialiștii noștri se bazează pe experiența lor în conceperea planurilor de acțiune, dar fără ajutorul nostru, al fiecărui cetățean, acestea răman doar intenții bune și eșuate.

Ghidurile actuale ne spun simptomele cele mai frecvente ale coronavirusului sunt:

 • temperatura ridicată
 • tuse continuă nou apărută
 • dificultăți în respirație, dispnee
 • alte simptome: rinoree, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, greață, vomă sau diaree sunt mai rar întâlnite și sunt comune racelilor obișnuite și gripei

Pentru majoritatea oamenilor, coronavirusul (COVID-19) va fi o infecție ușoară.

Recomandări importante:

 • dacă aveți simptome de infecție cu coronavirus ușoare, NU părăsiți locuința timp de 14 zile, de la începerea simptomelor
 • această acțiune va ajuta la protejarea altor oameni în timp ce sunteți infecțios
 • sunați-vă medicul de familie pentru a vă sfătui ce medicamente trebuie să luați și ce simptome să urmăriți
 • cereți angajatorului, prietenilor și familiei să vă ajute să obțineți lucrurile de care aveți nevoie pentru a rămâne acasă
 • stați la cel puțin 2 metri (aproximativ 3 pași) de ceilalți oameni din casa dvs., dacă este posibil
 • dormiți singur, dacă este posibil
 • spălați-vă regulat pe mâini, timp de 20 de secunde, de fiecare dată cu apă și săpun sau folosiți produse de igienizare a mâinilor
 • stați departe de persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu boli cronice
 • NU trebuie să apelați la 112 pentru a intra în auto-izolare. Dacă simptomele dumneavoastră se agravează în timpul izolării la domiciliu sau nu sunt mai bune după 7 zile, contactați 112 sau medicul de familie. Dacă este o situație de urgență și trebuie să apelați o ambulanță,  informați operatorul de apel că aveți, probabil, coronavirus.
 • Toate programările medicale și stomatologice de rutină ar trebui anulate, în timp ce sunteți bolnav
 • Aceste sfaturi sunt destinate persoanelor cu simptome de coronavirus, inclusiv celor cu un diagnostic de infecție cu coronavirus, care trebuie să rămână acasă până când sunt bine, dacă boala este ușoara.

Vom fi testați dacă credem că avem COVID-19?

Probabil că nu se vor mai testa pacienții care sunt în auto-izolare cu simptome ușoare. Testarea nu schimbă evoluția bolii. În spital ar trebui să ajungă doar pacienții cu forme severe: febră persistentă înaltă și dificultăți în respirație.

De ce este foarte important  să stau acasă?

Rămânând acasă în timp ce avem coronavirus ne ajută să ne protejăm prietenii, colegii și comunitatea. De asemenea, ne ajută la controlul răspândirii virusului pentru ca viața tuturor să revină cât mai curând la normal.

Bineînțeles că șederea la domiciliu poate fi dificilă sau deranjantă, dar există multe lucruri pe care le putem face pentru ne fi mai ușor:

 • planificăm ce avem nevoie pentru a putea rămâne acasă cele 14 zile 
 • vorbim zilnic cu medicul de familie
 • discutăm cu angajatorul, prietenii și familia pentru a le cere sprijinul în procurarea lucrurilor de care avem nevoie: consumabile, alimente sau medicamente
 • putem să comandăm produse online. Asigurați-vă că le spuneți șoferilor de livrare să lase obiecte în afara colectării dacă comandați online. Curierul nu ar trebui să vină în casa ta.
 • păstrăm legătura cu prietenii și familia la telefon sau prin intermediul social-media
 • ne ținem ocupați cu activități precum gătitul, cititul, învățatul și vizionarea de filme
 • când ne simțim mai bine, să nu uităm că exercițiile fizice pot fi bune pentru sănătatea  noastră

Acasă, încercați cât puteți să vă separați de oamenii cu care trăiți. Stați într-o cameră bine ventilată, cu o fereastră care poate fi deschisă. Încercați să mențineți fereastra deschisă pe cât posibil pentru a permite ventilația și un flux de aer curat.

Asigurați-vă că toată lumea respectă în mod regulat îndrumările generale: spălatul mâinilor, nu atingem fața și curățarea suprafețelor.

Utilizați propriile ustensile pentru mâncare și băut (inclusiv căni și pahare în baie și dormitor), vase, prosoape și lenjerie de pat. Nu împărțiți mâncarea și băuturile. 

Micșorați timpul pe care îl petreceți în spații comune, cum ar fi băi, bucătării și camere de ședere cât mai mult posibil și păstrați spațiile comune bine ventilate.

Vă rugăm să păstrați distanță de 2 metri (3 pași) de persoanele cu care trăiți și să dormiți într-un pat diferit, atunci când este posibil. Dacă puteți, folosiți o baie separată de restul gospodăriei.

Dacă baia este comună, este important să o curățați de fiecare dată (ștergerea suprafețelor cu care ați intrat în contact). Luați masa în camera dvs.

Copiii și tinerii până în 20 de ani, din ceea ce s-a publicat până acum par să fie mai puțin afectați. Dacă un copil dezvoltă simptome, trebuie să stea acasă timp de 14 zile de la debutul simptomelor.

Până în prezent, nu există dovezi clinice care să sugereze că virusul poate fi transmis prin laptele matern. Infecția poate fi dată bebelușului prin contact direct. Beneficiile alăptării depășesc orice risc potențial de transmitere a virusului prin laptele matern sau prin contactul strâns cu copilul. Dacă alăptați, luați măsuri de precauție pentru a limita răspândirea potențială a COVID-19 la copil prin:

 • spălarea mâinilor înainte de a atinge copilul, pompa de sân sau sticlele
 • evitarea tusei sau strănutului, fără mască, în timp ce copilul se hrănește la sân
 • curățarea oricărei pompe de sân, așa cum recomandă producătorul după fiecare utilizare
 • dacă folosiți formulă de lapte, sterilizați cu atenție echipamentul înainte de fiecare utilizare. 

Curățarea și eliminarea deșeurilor

 • Folosiți produse obișnuite de uz casnic, cum ar fi detergenții și înălbitorul, deoarece acestea vor fi foarte eficiente pentru a scăpa de virus pe suprafețe. Curățați suprafețele atinse frecvent.
 • Deșeurile personale (cum ar fi batiste, șervețele) și lavetele de curățare pot fi depozitate, în siguranță, în sacii de gunoi de unică folosință. Aceste pungi trebuie să fie plasate într-o a doua pungă, legate bine și păstrate separat în camera în care vă auto-izolați. Păstrați punga cel puțin 72 de ore înainte de a o pune la tomberon.
 • Alte deșeuri menajere pot fi aruncate în mod normal.
 • Nu agitați rufele murdare, deoarece acest lucru micșorează posibilitatea de a dispersa virusul în aer.
 • Spălați hainele normal în conformitate cu instrucțiunile produsului. Imbrăcămintea murdară care a fost în contact cu o persoană bolnavă poate fi spălată cu hainele persoanelor sănătoase
 • Dacă nu aveți o mașină de spălat, așteptați încă 72 de ore după încheierea perioadei de izolare de 14 zile înainte de a vă duce rufele la o spălătorie.

Ce putem face pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate?

Bem apă pentru a ne menține hidratați astfel încât urina să aibă o culoare palidă (nu galben închis-portocalie). Puteți utiliza paracetamol pentru scăderea temperaturii, durerii și inflamației. Nu luați ibuprofenul și preparate cortizonice (prednison, hemisuccinat de hidrocortizol sau dexametazona) deoarece par să agraveze evoluția bolii chiar la persoane tinere. Suplimentele alimentare sunt în mare măsură inutile.

Măștile faciale nu sunt recomandate ca mijloc eficient de prevenire a răspândirii infecției. Acestea joacă un rol important în spitale, dar există foarte puține dovezi de beneficii ale utilizării lor în afara acestora. Cu toate acestea, dacă primiți îngrijire, vi se poate cere să purtați o mască pentru a reduce riscul pentru ceilalți.

Nu invitați și nu permiteți prietenilor și familiei extinse, să intre în casa dvs. Dacă doriți să vorbiți cu cineva, care nu este membru al gospodăriei dvs., utilizați telefonul sau rețelele de socializare.

În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile, pot fi infectate cu coronavirus.

Timpul petrecut acasă pe o perioadă îndelungată, poate fi dificil și poate cauza tristete, dar este important să vă amintiți ca este responsabilitatea dumneavoastră să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor din jur. 

Sfârșitul poveștii noastre nu este încă scris, dar poate avea un final fericit prin efortul nostru comun. 

Să avem răbdare, să respectam cu strictețe recomandările și informându-vă corect vom face față acestei maladii care poate fi, până la urmă, o afecţiune comună şi cu rare complicații!

Referințe: gov.uk, vidal.fr, cnscbt.ro

Articol scris de psihoterapeut Ștefania Voicu, My Clinic Focsani